Jari Sirniö: Allofónus – The Final Gathering 10.5. 2013

Allofonus_300_px

”Onko mahdollista, että jokin päivä voidaan todella saavuttaa yhteys, jossa luonto, ihminen, taruotukset, henget, sielut, olemukset voivat ymmärtää, tuntea, aistia ja kunnioittaa toisiaan? Maailma, jossa kukaan ei ole toista vähempiarvoisempi? Maailma, jossa pelko väkivallasta, syrjinnästä, heikkouden musertamistesta on taakse jäänyttä aikaa? Syli, kehto, jossa jokainen voi keinua turvallisin mielin, ilman pelkoa siitä, kuka kehtoa keinuttaa?”

Jari Sirniö toteuttaa levyllään Allofónus – The Final Gathering ajatuksiaan tällaisesta maailmasta. Hän yhdistää erilaisia näkemyksiä universaalista rakkaudesta, jossa hyvyyden siemeniä löytyy valon lisäksi myös pimeydestä, erilaisista kulttuureista, uskomuksista, ulottuvuuksista, joissa ihminen on vain yksi pieni jyvänen kelttiläisessä kehässä. Jarin sävellykset kulkevat intiaanien ja shamaanien maailmassa sekä uskontojen, pimeyden ja valon rajamailla. Ne luovat kokonaisuuden, jossa elokuvallisuus ja etnohenkisyys yhdentyvät. Levy on myös teos välittämisen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta.

Jari Sirniö tunnetaan erityisesti irlantilaisen musiikin esittäjänä. Levyllä kuullaankin vaikutteita vihreiden saarten musiikista, ja Sirniölle mieluinen irlantilainen matala huilu, low-whistle, pääsee oikeuksiinsa useissa teoksissa. Jari Sirniö on säveltänyt musiikkia myös televisioon, erityisesti lastenohjelmiin. Niiden parissa erilaiset musiikkityylit ovat tulleet Sirniölle tutuksi. Hän kuitenkin tunnustaa tunteisiin vetoavien luontodokumenttien olevan mieluisinta sävellyskenttää.

Etno- ja folkvaikutteiden lisäksi Sirniön musiikissa on vaikutteita myös progesta sekä elokuvamusiikista.Elokuvallisuudesta saadaan nauttia erityisesti maineikkaan Akun Tehtaan Tomi Pietilän 7.1 surroundmiksauksissa. Mies tunnetaankin monikanavamiksauksen pioneerina. Levystä julkaistaan erillinen surround-painos.

Levyllä kuullaan myös kevyempää tulkintaa ja vilpitöntä laulelmaa. Hanna Nieminen tulkitsee useita kappaleita, joista mieliinpainuvin lienee hepreankielinen kappale rakkaudesta. Vastapainoksi herkälle ja jopa hengelliselle kappaleelle kuullaan myös goottihenkisen Emilia Rantasalon klassista laulua. Näyttävä laulaja esittelee kappaleessaan mm. koloratuurisopraanon äänialaa.Levyllä soittaa myös pitkän linjan kansanmuusikko, viulisti Jukka Vesalainen. Sirniön tyttäristä Mirjam on säveltänyt taruhenkisen kappaleen jälleensyntymästä ja Elena tulkitsee Jarin kanssa kotka-aiheisen laulun.

Secret Entertainment julkaisee Allofónus – The Final Gatheringin 10. toukokuuta.

Allofónus – The Final Gathering:

1. Welcome to Allófonus
2. This Home
3. Final Gathering
4. Child of the Meadow
5. The Call of Caer Ibormeith
6. Love Song
7. Isle of Breaths
8. Hey Gallant Eagle, Mine
9. Rebirth
10. Farewell My Fairy
11. I Give You My All